ÅRSGANG - en MidVinter Ceremoni

Solhjulgsmall

MIDVINTER 2020 - af ANNETTE HØST

VinterSolhverv-Jul-Nytår er som én sammenhængende ceremoniel tid i nordisk tradition. Og gennem århundrederne har Vinter-højtidens rituelle ydre form selvsagt ændret sig, – ja  selv datoerne har flyttet sig.  Og i de vintre, hvor Corona har lukket meget indendørs fællesskab ned, bliver der igen kaldt på ændring og nytænkning: Måske kan du ikke holde juleaften på den måde du plejer, i en kreds af dine nærmeste, i familien? Måske er du for første gang nødt til at være alene? Hvad har vi så af muligheder, der stiller vores hjerter tilfredse?

Den magiske folketradition gemmer på mange midvinter ritualer hvis hensigter i essens handler om at afslutte det gamle år og finde visioner for det nye. Og hvile ind imellem dem, nyde julefreden, nedlukningen, hvor ingen hjul drejer.  Et af dem er Årsgang:

I adskillige år har Vinter Solhverv været den aften jeg fejrer sammen med andre mennesker – men Juleaften vil jeg have for mig selv, til at gå Årsgang, til at gå alene ud i en skov fra solnedgang, og gøre en visions-vandring eller varselstagning i nogle timer.  Min hensigt kan være så enkel som at give tak for det gamle år, og bede om råd til det ny. Udbringe en skål for ånderne og udveksle gaver. Bare det, der fylder mit hjerte lige nu.

Der er en utrolig fred og kraft ved at gå ud selve juleaften. For selvom der netop er som blæst for mennesker, er aftenen ekstra dirrende ladet med menneskenes fælles fokus. Jeg bliver lettere ført mellem verdener den aften, og træer, dyr og skovens andre væsner er særligt imødekommende. I den mørke julenat har jeg har haft de mest mirakuløse oplevelser og syn – jeg kan ånde så frit mens jeg vandrer i dyb samhørighed med altet, med egetræer, spidsmus, natugle, skovens vogter, ellefolk og alle mine andre slægtninge. Julen fejrer vi ofte med vores menneskefamilie, men derudover værdsætter vi måske også muligheden for at fejre den med vores større familie af alle naturens væsner.

Bruge juletiden som naturens egen overgangs ritual. Lade Vintermørket vaske vores øjne, så vi får klare visioner at føre i ud i livet i det Nye År. I årsgang eller andre vinter ceremonier. 

Årsgang er især kendt i den svenske tradition, med et mere strikt forløb og sigte end jeg fortæller her. Men årsgangens essens, som vi kan kalde visions-vandring, handler uanset formen om at bruge de stærke nætter ved julen, nytår og årshjulets andre overgange til at kunne SE mellem verdener, og få viden om det, der vil gavne og styrke os. Det er godt at starte allerede ved solnedgang, for at ens sjæl og øjne kan ”følges ad” med mørkets ankomst, og at erklære sin hensigt tydeligt når jeg træder over tærskelen.  Og hvis du går årsgang i samme område flere år i træk, som traditionen byder, så åbner det for en endnu dybere dimension af skovens visdom.    

.  Annette