SOLHVERVS HØJTID – Magisk Tid

midwinter18

DECEMBER 2018 - af ANNETTE HØST

VinterSolhverv, den korteste dag, med overgangen til et nyt Solår – og hele tiden derefter med Jul og Nytår – er Naturens egen, vidunderlige overgangs ceremoni, som åbner for mange muligheder for os.

Som i alle overgangsriter træder vi først ud af det gamle. Dernæst ind i en magisk tærskeltid mellem verdener, liminal fasen kaldes den, hvor vi står afklædte så at sige – åbne og modtagelige for ny vision, for åndernes belæring. Og således styrkede og velsignede kan vi træde ind i det nye.

Vi finder stor inspiration i at opleve hele perioden fra Solhverv til efter Nytår som netop Liminal Tid, Mellem Tid. Og i vores folketradition findes stor visdom om dette, med anvisninger på hvordan vi bedst kan té os for at få gavn af Helligtiden: Det siges for det første at ”I Juletiden må ingen hjul dreje.” For Solen hviler, solhjulet er standset i sin overgang, inden det tager fat på et nyt år. Derfor hviler vi med solen – hjulene på både spinderok og arbejdsvogn skulle stå stille. I dag vil vi nok oversætte spinderokkens hjul til online-hjulet, ”hamsterhjulet”, travlhed.

Det siges også at ”Julenat, i midnatstimen, får dyrene mæle.” Det vil sige at i overgangstiden omkring årsskiftet er vi i et fortryllet rum, hvor alle arter igen kan forstå hinanden og tale sammen. Til sammen fortæller de to mundheld at i højtiden er vi i harmoni med altet, med naturen, hvis vi holder fri fra hverdagsarbejdet, og i stedet tager os hviletid til at komme til os selv, og søge vision hos naturens væsner. I år har vi endda Fuldmåne mellem Solhverv og Jul, så høj og stærk som den overhovedet kan blive, og den tilføjer sin kraft til vores fejring og ceremoni.

Hvordan vil du mon bruge de gamle højtids-råd konkret?. Måske vil du simpelthen sidde stille og åben i nattemørket under Måne og Stjerner. Måske vil du gøre en trommerejse for at sige tak for året der er gået og bede om råd til det ny År. Måske vil du lave en varselstagning, ”medicin-walk” eller Årsgang i skoven, lytte efter naturens og åndernes råd.  Ligegyldig hvordan du fejrer din Sol-Jul-Nytår ønsker vi dig Glædelig Solhverv og Godt Nyt År.

Annette, Zara, Jonathan