MEGIN - om LivsKraften

nakedtrees

TIDLIG FORÅR 2021 - af ANNETTE HØST

Hvert nøgent forår, på netop den dag hvor Solen for første gang har kraft til at varme mig rigtig igennem og give mig glødende kinder, så springer det gamle nordiske ord "Megin" op i min bevidsthed, fordi det så præcist udtrykker den kraft der vælder frem. I Solen, Jorden, Lyset, Træet, Alting.

Begrebet megin har inspireret mig siden jeg først traf på det i Folke Ström’s gamle ”Nordisk Hedendom – Tro och Sed i Förkristen Tid”. Han præsenterer megin som den iboende kraft der giver ethvert væsen – fra de største kosmiske kræfter til dig og mig - deres specifikke potens og gør dem i stand til at udfylde deres bestemmelse indenfor altet. ”Solen udøver sin livsfremmende "solarmegin" på jorden, som selv har sin egen "jarðarmegin". Vinteren har sin "vetrarmegin", vinden sin "veðrmegin", havet sin hafsmegin”. Det er den spirituelle kraft vi inviterer, påkalder i shamanistisk arbejde. Og i det gamle svenske ord "dagsmeja" (dags megin) rummes det, som vi kan beruse os i den tidlige vår: Den tiltagende dags Kraft. 

Sådan er det for mig om foråret, jeg bliver glad og styrket af bare at være med dagens sansninger af rå livsenergi. Lige fra spætten om morgenen, der trommer foråret ind. Jeg bliver høj af at hente stammer hjem af frisk elm og tør tjørn, bare at mærke forskellen i deres vægt, måden de møder savklingen og øksen, duften af veddet, ja træets hele personlighed og megin. Og min egen megin, når min ånde står ud i skyer og benene sitrer under elmestammens tyngde. Der er ingen plads til forbehold eller forklaringer, bare væren og livsenergi. 

Megin synes mig at være en inspiration for både vores daglige liv og vores shamanistiske praksis. Vi kan hente så meget energi ved simpelthen at gå til grundlaget, i den umiddelbare sam-væren med alle væsners megin. Så enkel som Solens glød i dine kinder. Som rytmen i åndedraget mens du går på jorden, levende og årvågen!