shamanistisk meny
 

shaman nyheder

Vi udgiver et e-nyhedsbrev med få måneders mellemrum. Hold forbindelsen ved lige og få tilsendt de seneste nyheder om næste kurser og shamanistiske træf, nye artikler, Jonathans og Annettes mini-blogs, digte og billede.
Tilmeld dig e-nyhedsbrevet her

På denne side er vores nyhedsbreve fra 2018. Denne side er den danske version – i den engelske version her kan du også læse Jonathans tanker. Du kan klikke på et årstals-link for at se vores nyheds arkiv fra:

2019 -- 2017 -- 2016 -- 2015 -- 2014 -- 2013 -- 2012 -- 2011 -- 2010 -- 2009 -- 2008 -- 2007 -- 2006 -- 2005

 
     
  VINTERSOLHVERV 2018  
     
   
     
 

Højtid – Tærskel Tid – TID

VinterSolhverv, den korteste dag, med overgangen til et nyt Solår – og hele tiden derefter med Jul og Nytår – er Naturens egen, vidunderlige overgangs ceremoni, som har mange gaver til os.

Som i alle overgangsriter træder vi først ud af det gamle. Dernæst ind i en magisk tærskeltid mellem verdener, liminal fasen kaldes den, hvor vi står afklædte så at sige – åbne og modtagelige for ny vision, for åndernes belæring. Og således styrkede og velsignede kan vi træde ind i det nye.

Vi finder stor inspiration i at opleve hele perioden fra Solhverv til efter Nytår som netop Liminal Tid, Mellem Tid. Og i vores folketradition findes stor visdom om dette, med anvisninger på hvordan vi bedst kan té os for at få gavn af Helligtiden: Det siges for det første at ”I Juletiden må ingen hjul dreje.” For Solen hviler, solhjulet er standset i sin overgang, inden det tager fat på et nyt år. Derfor hviler vi med solen – hjulene på både spinderok og arbejdsvogn skulle stå stille. I dag vil vi nok oversætte spinderokkens hjul til online-hjulet, ”hamsterhjulet”, travlhed.

Det siges også at ”Julenat, i midnatstimen, får dyrene mæle.” Det vil sige at i overgangstiden omkring årsskiftet er vi i et fortryllet rum, hvor alle arter igen kan forstå hinanden og tale sammen. Til sammen fortæller de to mundheld at i højtiden er vi i harmoni med altet, med naturen, hvis vi holder fri fra hverdagsarbejdet, og i stedet tager os hviletid til at komme til os selv, og søge vision hos naturens væsner. I år har vi endda Fuldmåne mellem Solhverv og Jul, så høj og stærk som den overhovedet kan blive, og den tilføjer sin kraft til vores fejring og ceremoni.

Hvordan du vil bruge de gamle højtids-råd konkret er op til dig. Måske vil du simpelthen sidde stille og åben i nattemørket under Måne og Stjerner. Måske vil du gøre en trommerejse for at sige tak for året der er gået og bede om råd til det ny År. Måske vil du lave en varselstagning, ”medicin-walk” i skoven, lytte efter naturens og åndernes råd.  Ligegyldig hvordan du fejrer din Sol-Jul-Nytår ønsker vi dig Glædelig Solhverv og Godt Nyt År.

 Annette, Zara, Jonathan

* se også flere solhvervs tanker om TID her *

 

- FORÅRS KURSER I SKANDINAVIEN -
**Klik på kursustitlerne for at se mere**

Vi springer ud i det nye år med en SHAMANISTISK PRAKSIS DAG 9. febr. som Jonathan og Zara holder på Åsbacka i Nord Skåne med temaet RØDDER: Vi udforsker hvad spirituelle rødder og fysiske rødder betyder for vores stabilitet, vores vækstmuligheder og fællesskab.

Det første grundkursus SHAMANENS VEJ holdes d 15.-17. febr i København af Maria Lisette Jacobsen, der har assisteret på Annettes kurser adskillige år. Sammesteds holder Annette også Grundkursus d. 29.-31. marts.

På Åsbacka afholder Jonathan og Zara en helt ny retræte specielt til støtte og udvikling for erfarne shamanistiske udøvere: HJÆLP TIL HJÆLPERE d. 23.-28. april. Og ude i skoven, midt på Sjælland holder Annette SKOVSEJD 29. maj-2. juni, hvor vi lærer det magiske håndværk i den gamle nordiske tradition. Maria Lisette holder igen HVERDAGS SHAMANEN - det næste skridt efter Grundkurset - nu i et nyt format over 3 forårslørdage.

- FORÅR PÅ DE BRITISKE ØER -

I Irland underviser Jonathan og Zara først VIDERE PÅ SHAMANENS VEJ, d. 29.-31. marts, som er et af vores klassiske kurser. Derefter holder de et nyt kursus BEING HOME, der udforsker hvordan vi kan føle at vi hører hjemme, hører til. I Wales holder Annette ARVEN FRA DE TROLDKYNDIGE for første gang på engelsk, d 1.-5.maj.

- OG NÅR DET BLIVER SOMMER -

NATURENS FORTÆLLINGER er et dejligt, nyt kursus, 24.-30. juni på Åsbacka med Jonathan og Zara. Vi arbejder med Fortællingens Kraft, Ordets Kraft, ved at lytte til træer, klipper, vind, og ved at lytte til hinanden og til ånderne. De navnkundige sommerkurser på Tokalynga i Sverige er i år ganske udvidede: Først SHAMANENS VEJ 17.-21. juli, og derefter et dobbelt, intensivt kursus med fokus på healingarbejde med klienter SHAMANIC HEALING & SOUL RETRIEVAL d 24. juli -3.aug. Finale på sommerkurserne er SHAMANIC COUNSELLING 1, 18.-24 aug, som kan anbefales både folk som vil arbejde med at hjælpe andre mennesker shamanistisk, og folk som selv søger en dybere forståelse af sjælerejsen.

- ANDRE NYHEDER -

Sandra Ingerman, vores mangeårige kollega og ven i USA, har netop udgivet ”The Book of Ceremony - Shamanic Wisdom for invoking the Sacred in Everyday Life”. Du kan høre Sandra fortælle om bogen her. I det engelske blad SACRED HOOP kan du læse Zaras anmeldelse af bogen - endnu en god grund til at abonnere på Sacred Hoop, et farverigt internationalt online-tidsskrift om shamanisme og animisme.

22.-24. februar er der VINTERSEJD med Elisabeth Groot, Annettes mangeårige sparringspartner i sejd, på SydFyn. Elisabeths arbejdsform fletter sig fint sammen med Scandinavian Center for Shamanic Studies arbejde.

I den engelske del af nyhedsbrevet kan du læse om flere internationale forårs events om shamanisme.

 

 
 

*** Du kan læse mer om alle kurser på vores hjemmeside HER ***

-- TILBAGE TIL TOPPEN --

 

 
     
 

 
     
  EFTERÅR 2018  
     
   
     
 

Vi har hermed fornøjelsen at præsentere de fleste af vores nye kurser for 2019 for jer. Der er både klassikere, nye retræter, og helt specielle muligheder at udforske. Året træffer sig også at have et stort fokus på shamanistisk healing og rådgivning, med brede tilbud til jer, der gerne vil træne og uddanne jer indenfor at have klienter - hjælpe andre mennesker shamanistisk. Og vi glæder os til at gøre det sammen med jer, i Kredsen.

Det der fylder mit hjerte i disse dage er faktisk glæden og taknemmeligheden over at kunne være senior lærer udi shamankunsten, i en Kreds af vågne og eventyrlystne elever, og den magi der sker i Kredsens dialog; udvekslingen af fortælling, spørgsmål, visdomsoplevelser med ånderne, erfaringer. Den energi og mangfoldighed som hver deltager, med blik for hele holdet, kan tilføre det fælles emne, er bogstavelig talt in-spirerende. Så er det nemt nok for mig at kalde mig ”Senior Trolddoms Consultant – til  jeres tjeneste”, for det er i kredsens fællesskab, med alles hjælp, at magien bærer.

Vel mødt der igen til nye kurser.   
~Annette~

 

- KURSER RESTEN AF DETTE ÅR -
**Klik på kursustitlerne for at se mere**

Både Annette og Maria holder grundkurset SHAMANENS VEJ, hhv. 2.-4. nov. og 9.-11. nov. Begge kurser er p.t. fyldte.  På Åsbacka i nordlige Skåne, holder Jonathan og Zara årets sidste SHAMANISTISK PRAKSIS DAG d. 1. dec med temaet Taknemmelighed, som både en afrunding af året der gået, og åbning mod hvad det nye år vil bringe.

- NÆSTE ÅRS KURSER I SKANDINAVIEN -

Mht. grundkurser, så indleder vi med to SHAMANENS VEJ, undervist af Maria Lisette Jacobsen 15.-17. februar, og af Annette 29.-31. marts, begge i København. Næste grundkursus derefter er med Jonathan & Zara, i Tokalynga, Sverige, d. 17.-21 juli, som til gengæld er ekstra udvidet. Der bliver givetvis også mindst et par grundkurser til i Danmark senere på året.

Af videregående kurser holder Jonathan & Zara et nyt specielt retræte på Åsbacka for shamanistiske udøvere HJÆLP TIL HJÆLPERE. Og Annette holder SKOVSEJD i Midtsjællands skove d 29.maj- 2. juni.  Jonathans og Zaras sommerkurser er først NATURENS FORTÆLLINGER 24-30. juni på Åsbacka, og så et intensivt dobbeltkursus i juli – SHAMANIC HEALING & SOUL RETRIEVAL, som vist lige er det, mange shamanistisk praktiserende, der er dragne mod healing arbejdet med klienter, har længtes efter. Desuden holder de derefter SHAMANIC COUNSELLING 1, 18.-24. august på Åsbacka. Hen på efteråret engang vil Annette holde SHAMANEN, DØDEN OG LIVET i Danmark.
 
- PÅ DE BRITISKE ØER -

I Irland holder Jonathan og Zara to korte kurser: INTO THE JOURNEY d. 29.-31. marts og BEING HOME d. 4.-7. april. Og Annette holder ARVEN FRA DE TROLDKYNDIGE i Wales 1.-5. maj.

Imellem nyhedsbrevene bruger vi facebook til at fortælle om nyheder, vi tror vil interessere dig. Både med opslag på Scandinavian Center for Shamanic Studies FB-side og på Jonathans og Annettes personlige profiler.

*** Du kan læse mer om alle kurser på vores hjemmeside HER ***

 

-- TILBAGE TIL TOPPEN --

 

 
   
     
  SOMMER 2018  
     
   
     
 

SHAMANEN, LIVSVÆVET OG DATABESKYTTELSESLOVEN

Alle ting er forbundne. I shamanistisk praksis arbejder vi med tingenes energi og ånd, med det usynlige livsvæv bag overfladen, hvori alle væsner er forbundne. Et væv af livfyldte, foranderlige energitråde. Når vi søger indsigt, så prøver vi at se livsvævets tråde, og aflæse dem for at forstå sammenhænge og påvirkninger. Når vi søger at forandre og helbrede, så prøver vi tillige at flytte på trådene, gribe ind i vævet. Det er en grundlæggende etisk regel i vores shamanistiske arbejde, at vi ikke ændrer på andre folks livsvæv uden de har bedt om det.  - Og dét er i bund og grund formålet med den data beskyttelses lov (GDPR) som trådte i kraft i maj, set med shamanens og den troldkyndiges øjne.

For Internettet – the worldwide web -  er en ny tilføjelse til det urgamle livsvæv, det ”net-mellem-alle-ting” som er beskrevet i mange naturnære spirituelle traditioner. Når f.eks. du og jeg udveksler e-mailadresser, så har vi knyttet en ny lysende tråd mellem dit og mit livsvæv. Du har selv tilmeldt dit navn og email-adresse til mailinglisten for dette nyhedsbrev, som vi udsender her fra Scandinavian Center for Shamanic Studies. Vi ser mailinglisten som levende energilinjer til jer, som del af det usynlige livsvæv mellem os. Og vi tager vare på det væv på ordentlig, shamanistisk vis. Vi gør ingen ændringer, som du ikke selv har bedt om. Det samme gælder oplysninger du har delt med os, hvis du har været på kurser hos os. Flere detaljer om det længere nede i nyhedsbrevet.

Når jeg sidder – som nu -  ude i solen mellem træerne og retter opmærksomheden mod rummet mellem dem, så kan jeg faktisk se livsvævet mellem alle ting – som dansende, lysende livsgnister, der fletter sig ind og ud mellem hinanden – blander sig med insekternes dans og de spor de tegner i rummet – fuglenes flugtruter – edderkoppens synlige tråd, der sendes søgende ud i brisen og krydses af solens næsten lodrette stråler.

Prøv du selv. Måske ser du også et mange-dimensionalt, glitrende livsvæv i evig bevægelse og forandring.
Mens vi glædes, og Midsommer er blevet til Højsommer.
 Annette

 

- SOMMER OG EFTERÅRS KURSER -
**Klik på kursustitlerne for at se mere**

Først holder Jonathan og Zara et udvidet SHAMANENS VEJ grundkursus d. 19.-22. juli. Det er i Tokalynga, Halland, Sverige. Derefter er det SPIRIT DANCE & CEREMONY kurset, d 24.-29. juli, hvor dansen, ritualet og ceremonien er temaet. Tokalynga sommerkurserne har en lang tradition, hvor folk fra mange lande nyder at møde og gense hinanden.

Derefter holder Jonathan og Zara den nye THE DEEPENING PATH RETREAT på Åsbacka 14.-19 august, - en invitation til at træde ind i et helligt rum, fordybe dig i din åndelige vej. De tre sommerkurser er fyldt. Helt ny på kursuslisten er SHAMANISTISK PRAKSIS DAG d. 8. sept med temaet Balance, også på dejlige Åsbacka.

D. 19.-23 sept holder Annette det nye kursus ARVEN FRA DE TROLDKYNDIGE, hvor vi ”går i lære” hos nogle af Nordens historiske shamaner og kloge folk, som også optræder i den bog Annette skriver på. Midt i skoven på MidtSjælland.

I Irland d 13.-16. sept holder Jonathan og Zara RETURN TO SPIRIT.

Til november er der grundkurser SHAMANENS VEJ med Annette nær Aarhus d. 2.-4. nov, og med Maria Lisette Jacobsen 9.-11., i København, og vi glæder os til at byde nye velkommen i kredsen.

Du kan læse mere om alle kurserne her. Imellem nyhedsbrevene bruger vi Facebook til at fortælle om nyheder, vi tror vil interessere dig. Både med opslag på Scandinavian Center for Shamanic Studies’ FB-side og på Jonathans og Annettes personlige profiler.

ANDRE EVENTS
Længere nordpå, i svensk Lapland, holder vores mangeårige kollega og ven Christiana Harle grundkursus Shaman’s Journey d. 31.aug- 2. sept. og derefter det videregående kursus Spirits of Nature. Se mere om kurserne og Christianas arbejde her på www.solavoima.fi 

MERE OM DATABESKYTTELSE HOS OS
Du kan være sikker på, at vi kun bruger mailinglisten, du har tilmeldt dig, til at sende nyhedsbreve ud. Vi opbevarer dine oplysninger i sikker database og deler ikke oplysningerne med andre, se mere her. Hvis du gerne vil slettes fra mailinglisten, kan du som altid gøre det her. Når du tilmelder dig til kurser hos os, spørger vi om du vil dele dine kontaktoplysninger, og hvilke, på kursets deltagerliste, som deltagerne får ved kursets afslutning. Listen har kun det formål at I, kursisterne, kan holde kontakt med hinanden, og der er skriftligt gjort klart, at den ikke må bruges til andet, ej heller i kommercielt øjemed. Vi opbevarer deltager-oplysningerne i fysiske mapper og off-line filer, så længe det er vigtigt for vores eget brug, bl.a. for at huske jer og kunne kontakte jer individuelt i faglig sammenhæng. Hvis du har spørgsmål til hvordan vi behandler oplysninger i øvrigt, eller der er oplysninger, du gerne vil have slettet, er du altid velkommen til at kontakte os her

-- TILBAGE TIL TOPPEN --

 

 
     
   
     
 

FEBRUAR 2018

 

Jeg har længe været fordybet i at skrive om nogle af Nordens gamle shamaner, troldkyndige, kloge folk. Fortællinger om deres syn på verden, deres metoder og deres kundskabsarv til os, der lever nu.

Og så kommer meddelelsen om at Michael Harner er død, dagen efter Kyndelmisse. Jeg stopper op, midt i alting. Jeg ser i et nyt lys hvordan jeg egentlig endte her, i studerekammeret med de gamle troldkyndiges historier. Og taknemmeligheden tager plads: For det var jo Michael, der åbnede døren til hele dette eventyr, for os og tusinder af andre. Som vores første menneske-lærer i shamankunsten.

Vores grundlæggende træning var Michaels ”core” shamanisme, hans ”egen personlige destillation og fortolkning af nogle af de tusindårige shamanistiske metoder”, som han selv udtrykte det. Den var mest inspireret af amerikanske indianeres, og i nogen grad af sibirske shamantraditioner. Det rejste det uomgængelige spørgsmål: ”Jamen hvad med vores egne traditioner i Norden?” og sendte mig på en lang opdagelsesrejse for at opstøve, hvad vikingevølven, same noaiden, renæssance heksen og de andre aner havde at. byde på. For hver havde tilføjet sit til en mangfoldig pulje af magisk viden.

Når jeg nu, pludselig, ser Michael træde ind i Anernes Forsamling, ser jeg også klarere, at hans stærke bidrag til vores shamanistiske fælles arv, nødvendigvis er formet af hans konkrete historiske samtidighed, hans kulturelle kontekst. Ligesom renæssance troldkvindens metoder tog form og farve af præcis hendes tid og kulturelle klima. For sådan er det. Gaverne fra de gamle til os har alle noget universelt gældende, en vej til åndernes tidløse kraft. Men de har altid været udøvet indenfor – eller indpakket i – bestemte historiske betingelser. Det er en spændende del af vores egen indvielse, for hver af os, at pakke gaverne ud af indpakningen, at se hvad der stråler og gælder for os. Det kan vi gøre, som shaman lærlinge altid har gjort, sammen med vores egne åndelærere på trommerejse, på udesidning, på hvert opmærksomt skridt vi træder på shamanens vej.

Annette

(se også hvad Jonathan har skrevet om Michael Harner her)

 

FORÅRS KURSER
**Klik på kursustitlerne for at se mere**

I København holdes grundkurset SHAMANENS VEJ både 9.-11. marts og 8.-10. juni af Maria Lisette Jacobsen, som længe har assisteret Annettes kurser. Og på Åsbacka på Hallandsåsen holder Jonathan og Zara forårets SHAMANISTISK PRAKSIS DAG 19 maj, som denne gang udforsker temaet GLÆDE. Som træningsweekend eller første skridt efter grundkurset afholder Maria HVERDAGS SHAMANEN 14.-15 april.

SOMMER OG HØST
Når det rigtig bliver sommer skal kurserne på Tokalynga i Halland, Sverige, ikke mangle. 19.-22. juli underviser Jonathan og Zara et udvidet SHAMANENS VEJ. Derefter følger det videregående SPIRIT DANCE & CEREMONY, 24.-29. juli, hvor vi udforsker de magiske porte til åndeverdenen, som både dans og ceremoni er. På Tokalynga sommerkurserne er der tradition for at folk fra mange lande nyder at mødes.

THE DEEPENING PATH d. 14.-19. august  er en ny retræte på Åsbacka med Zara og Jonathan - en invitation til at træde ind i et helligt rum, til et dybere engagement på din åndelige vej. Lidt af det samme tema har deres kursus i Irland RETURN TO SPIRIT, 13.-16. sept. 

Annette holder ARVEN FRA DE TROLDKYNDIGE, 19.-23 sept . På dette skovkursus vil vi gå i lære hos nogle af Nordens historiske shamaner og hekse, høre deres historie, afprøve deres metoder. Det bliver også et sanset møde med nogle af hovedpersonerne i bogen, Annette skriver nu.

ANDRE EVENTS
Har du længe drømt om at lave din egen tromme, så holder vores mangeårige ven og kollega Christiana Harle workshoppen Shamanic Drum Birthing, 25 juni – 1. juli. Rimelig eksotisk i den nordkarelske skov i Finland. Se mere her eller kontakt Christiana på info@solavoima.fi 

 

*** Du kan læse mer om alle kurser på vores hjemmeside HER ***

 

 
     
 
 

Annette Høst kontaktes helst pr telefon 32 54 28 08, mellem kl 10 og 19, eller mejl shamanisme@mail.dk eller annette@jordensynger.dk

Jonathan Horwitz
kontaktes på jonathan@shamanism.dk eller tlf (0046) 431 441 220