Jonathan Horwitz

   

Jeg har altid vidst, at der var mere mellem himmel og jord end vi fik fortalt. På grund af mine oplevelser i Vietnam i tresserne følte jeg, at folk i de ikke-vestlige kulturer stadig vidste noget, som vi havde glemt. Jeg fandt det, til min forbløffelse, mens jeg sad i universitets biblioteket som antropologi studerende: Verden er levende! De næste ti år fortsatte jeg med at læse om shamanisme og eksperimentere med det, jeg havde læst om. Jeg havde mange stærke oplevelser, men jeg vidste ikke hvad jeg skulle stille op med dem. Jeg havde ikke nogen lærer til at hjælpe mig med at forstå.

I begyndelsen af firserne fandt jeg igen sammen med Michael Harner, som lige havde skrevet ”Shamanens Vej”. På et lang-weekend kursus med ham lærte jeg at skifte bevidsthedstilstand og komme ind i Åndernes Verden. Alle de sidste ti års dybe oplevelser faldt på plads, og jeg følte, at jeg havde fundet min rette vej. I 1984 opfordrede Michael mig til at undervise med ham, og i 1986 underviste jeg min første solo workshop. Det samme år startede jeg Scandinavian Center for Shamanic Studies sammen med Annette Høst. Jeg har undervist i shamanisme lige siden da.

Vejen hen imod at blive shaman indebærer at gå i lære hos ånderne, og det forandrer ens oplevelse af livet. Det er måske den største udfordring at acceptere de forandringer. I begyndelsen har mange folk svært ved at begribe, hvad ånderne siger til dem. Jeg føler min rolle som lærer er at hjælpe folk med at finde vejen til åndeverdenen, at opmuntre dem til at tage imod den kraft, der tilbydes, og lære dem hvordan kraften kan bringes hjem til den fysiske verden.

Jeg har nu undervist i shamanisme i mere end tredive år, udover england og skandinavien, men også i ungarn, rusland, finland, tyskland, schweitz, italien, frankrig, skotland, irland og endda usa. Jeg er anset som ”Elder” i et voksende shamanistisk fællesskab. Men jeg ser stadig mig selv som lærling hos Ånderne. At have mulighed for at arbejde på den her måde er en stor gave, og som min egen Ånde Lærer siger: ”Jo større gave, jo større ansvar.” En del af det ansvar jeg føler, handler om at opmuntre til forbindelse. For et par år siden opfordrede jeg dem, der har arbejdet med mig til at danne et internationalt shamanistisk fællesskab, og siden da har vi udforsket kraften i at mennesker arbejder sammen med hinanden og med ånderne.

Der skete en stor forandring i mit liv, da jeg fandt et dejligt hjem i de sydsvenske skove – Åsbacka – hvor jeg nu bor og praktiserer med min partner, Zara Waldebäck. Her arbejder vi med mindre trænings grupper og retreats, og individuel supervision og healing – når vi ikke er udenlands og undervise.

Det har taget mig mange år at komme så vidt, og jeg ville ikke være her, hvis jeg ikke havde mødt alle dem, jeg har mødt på vejen, eller været alle de steder, jeg har været – fra Pennsylvania, hvor jeg er født, til Vietnam, til Europa, Danmark og Sverige, til Grønland og Lapland – og til Åndernes verden.

Selvom jeg er inspireret af shamanerne i andre kulturer, så bruger jeg ikke ritualer som tilhører dem, ligesom jeg ikke arbejder med psykotropiske planter eller dogmatiske systemer. Shamanen arbejder ved at bede om hjælp, og jeg bliver givet ritualer af ånderne til at hente kraft, og til helbredende arbejde – til ”at gøre hel”. Ånderne er mine lærere, og for at kontakte dem bruger jeg sang, trommer, rasler, dans og stilhed. Skønt jeg har og bruger mange smukke rasler og trommer, så handler shamanisme for mig ikke specielt om kraftgenstande og eksotisk udstyr. Shamanisme handler om liv. Liv er forandring. Shamanisme er forandring med kraft.

Kontakte Jonathan på email jonathan@shamanism.dk eller telefon (+46) 431 441 220 (endast om dagen)

 

** Læs mere om Annette Høst
** Læs mere om SCSS
Foto B-Joe

   
 

-- TILBAGE TIL TOPPEN --